dijous, 17 de novembre del 2011

EXPLOSIONS MAGMÀTIQUES

Aquests dies hem estat parlant de volcans. Ara vos vull proposar un problema que heu de contestar fent un comentari. Vos pot ajudar consultar la pàgina de volcans (teniu aquí l'enllaç) a l'apartat materials volcànics. A casa també vos poden ajudar. són coses de la vida real que ens poden ajudar a entendre com funciona un volcà.

1ª QÜESTIÓ:

QUÈ PASSA QUAN REMENAM UN BÒTIL QUE CONTÉ GAS? QUINES SEMBLANCES TENIM AMB UN VOLCA?



2ª QÜESTIÓ:
QUÈ PASSA SI ENS CAUEN UNES GOTES D'AIGUA EN UNA PAELLA AMB OLI CALENT?
I SI HI TIRASSIM UN PUAL D'AIGUA, QUÈ PASSARIA?
ALS VOLCANS PASSEN COSES MOLT SEMBLANTS, SABRÍEU EXPLICAR-LES?



26 comentaris:

  1. anna sintes
    1ª qüestió: el gas fa presio cap a fora i surt per el punt mes debil,al cas del botil seria al tap i al cas del volca seria la punta.
    2ª qüestió: si posam unes gotes a una paella amb oli calent sortiran esquitxos.
    Si tiram un poal d'aigua,s'oli es refreda i surt fum. Quan surt sa lava i arriba al mar sa lava es refreda i surt fum.

    ResponElimina
  2. Maria v:
    1ª:si agites una botella que te gas, el gas surt disparat el gas cap amunt.
    2ª:si tires unes gotes de aigua a una paella amb oli calent no pase res surtiran uns esquitxos.Pero si tires un poal de aigua a una paella de olio calent surt fum. Tenen el mateix origen que els volcans, per que si el volca entre en erusio i arriba a la aigua o an riu la lava es fon i surt fum.

    ResponElimina
  3. meritxell:
    1.Si agites la botella el gas intenta sortir i es cuan ho obres surt el gas diparat( amb els volcans pasa lo mateix peró amb la lava.)
    2.quant tens una paella d'oli calent i li cau una gota daigua surten esquitxos, que es cuan seria que el volca comença a erupcionar, quan li cau un poal d'aigua i surt fum es com si el volcá estigues errupcionant.

    ResponElimina
  4. marina marqúès anglada
    1 qüestio
    -si remenes una botella que te gas cuant el obres el gas surt disperat per el botil i forma com una petita explosio(seria com le explocio de un volca
    2 qüestio
    si tires unes gotes de aigua a una paella amb oli calent escixe (seria que el volca comense a posarrse amb errupcio )
    i si tires un pual de aigua surt fum (es el volca que esta amb errupcio)
    lo que tenen en comun es que hi ha errupcions o mini errupcions

    ResponElimina
  5. Joana:
    1ªQüestió:
    si remeam una botella que conte gas el gas intentara sortir cap a fora, i quan u obris sortira disparat, i amb un volca es el mateix pera emes de sortir gas sortira lava.
    2ªQüestió:
    Si tens una paella amb oli calent, i li tires unes gotes e aigua sortiran esquitxos, i es com si el volca estiges apunt de erupcionar.
    I si tiram un poal de aigua surt fum i es com si el volca estiges errupcionant.

    ResponElimina
  6. Francesc
    1ª questió,: La semblanza que hi ha es que cuan nota un moviment les 2 coses estallen la botella treu espuma i el volca treu lava.
    2ª Questió:si tens una paella d´ oli calent i tires aigua escitxe es com un volcá en erupció .

    ResponElimina
  7. franc i si li tires un pual de aigua?
    marina

    ResponElimina
  8. Paula Cavaller Casasnovas
    1ªqüestio:
    el gas surt de la botella amb molta potencia i pressio igual passa amb el volcà però d'una manera natural, quan el volcà erupciona surten gassos i fum amb molta potencia.

    2ªqüestio:
    si tires gotes d'aigua dins l'oli calent esquitxa ,el volcà quan erupciona tira lava i gassos,seria com si li tiresis aigua dins l'oli calent.
    Si li tires un pual d'aigua dins l'oli calent,l'aigua es vapora i surt fum,seria com si la lava del volcà toques l'aigua i sortigues fum.

    ResponElimina
  9. JULIO CABEZAS
    Amb un botil que contengui gas com el xampan,que cuant la obres proboca el gas que el tap surti per els aires.Si a una paella que esta al foc esta tan calenta que si li boques aigu fa que tregi fum com un volca

    ResponElimina
  10. Maria Madrid
    1qüestio
    Fa com una errupcio d'un volcá pero passa amb lava.
    2qüestio
    cuant li tires unes gotes de aigua a una paella amb oli calent esquixa i sera que el volca comensa a esta calent i si li tires un pual de aigua surt fum seria que el volca sa posat amb errupcio

    ResponElimina
  11. Aida:1 questio:per fer com lava de volca nomes es menester una beguda que tengui gas,ejemples:coca-cola,fanta,aigua amb gas...Mesclam la coca-cola o una altre cosa amb gas o mesclam aamb mentos o agitam un poc i pum ja surt tot com un volca.
    2 questio:cuant fas una paella si li tires aigua amb oli calent i fa com si el volca estegues calent pero si tirem molta aigua el volca ja fa erupció.

    ResponElimina
  12. Lluís moll morlà
    1a questio:
    si remenam una botella que conte gas crea presio i quan arriba a una serta presio serca la millor sortida.Quan el magma arriba a una certa temperatura la lava puja per la ximenea fins el crater fent que el volca erupcioni.

    2a questio:
    si tires unes gotes d´aigua a una paella amb oli calent surten esquitxos imitant la lava
    d´un volca en erupcio.
    En canvi si li tires un pual sense s´aigua s´evaporisa creant fum, quan un volca a erupcionat la lava arriba a s´aigua de la mar evaporisant s´aigua i aixi creant vapor(fum).

    ResponElimina
  13. joan 1Qüetio:Si remenam un bòtil que conte gas fara que pugi sa presió fins que nosaltres el obriguem i lu que passara despres es que surtira disparat.Semblances amb un volca:Quan el magma esta molt calent arriba un punt que comença a pujar fins que arriba al crater i erupciona.2Qüestio:si tu li tires una gota d'aigua a una paella que te oli calent lu que passara es que s'oli començera a esquitxar com si surtigues lava del volca i si tires un pual d'aigua s'aigua s'avapora i feguent fumarola

    ResponElimina
  14. Álvaro
    1.qüestio:si remenam la botella el gas que conte
    se va cap adalt i esplota.semblances a un volca:
    quan la lava surt cap a dalt es perque hi ha unes ximanelles que els a fa agafar impuls.


    2.qüestio:si a una olla calenta li afegim un poal d`aigua calenta la aigua es vapora.Sanblances a un volca:que el magma es vapora creant una erupcio.

    ResponElimina
  15. JOAN QUETIO, NO QÜESTIÓ!!!!!!!


    meritxell

    ResponElimina
  16. AINHOA
    1ª Questio:Quant agites una botella amb gas dintre es gas pren força fins el punt de poder fer saltar el tap i sortir disparat i tot seguit sortir el gas amb forma de bimbolles en quant al volcá les semblançes que hi pot haver es que la lava surt propolsada per gasos i també va fent bimbolles.
    2ª Questio:quan tiram unes gotes d´aigua dins del oli calent l´aigua d´una manera hafervasent surt disparada i es va convertiguent en vapor,i si tires un pual d´aigua al oli calent el que passa es que surtira molt de fum en forma de vapor .

    ResponElimina
  17. JULIO CANSADO

    1.QÜESTIO:
    Quan sa remena el bòtil que conté gas explosiona amb molta presió igual que un volcá amb la lava

    2.QÜESTIO:
    Si tires unes gotes d'aigua dins oli calent lo que fa es esquitxar com un volcá quan esta erepcionant

    Si tires un pual d'aigua dins oli calent lo que fa, es fer molt de fum i convertirse l'aigua en vapor igual que el volcá quan esta a punt d'erepcionar

    ResponElimina
  18. Gemma.M.T
    1QUESTIO:si remenam un bòtil que conte gas,quant la obris el gas ´s'ortira disparat,seria com un volca,pero es volca treu lava.
    2QUESTIO:Si tu li tires una gota d'aigua a una paella d'oli calent,sortiran esquitxos,com si el volca estagues amb erupcio,si tires un poal d'aigua surt fum i es com si el volca tragues fum com si estegues apunt d'esplotar.

    ResponElimina
  19. lucas Cuan mous un botil que contengui
    gas que arriba a un punt que no pot mes fins que el tap surt disparat com un volca.
    Que una paella si esta al foc molt calenta si li boques aigua treu fum com un volca.

    ResponElimina
  20. Damià Moll Pons
    1Questio:Quant remenes una botella amb un exses de gas sort disparat, explotar com un volcá que ha
    arupcionat.
    2-Quastio:Si temim una paella amb oli calent i tiram un poc d`aigua sort fum i esquitxos com un volcá.

    ResponElimina
  21. Sandra P.M.
    1ªQuestio: si remenam una botella que te gas dintre,cuan l´obrim el gas s'ortira disparat ,el mateix que un vólca pero el volca treu lava ambes de gas.
    2ªQuestio:cuant a una paella conte oli calen, si li cau un poc d´aigua esquitxe, el igual que un vólca amb erupcio, i si li tiram un pual d´aigua a le paella sortira fum el igual que un vólca quan la lava cau en el mar.

    ResponElimina
  22. TONIA
    Una botella conte gas, i si la remenes es gas explote i sut es gas com sa lava dun volca.
    Si a una paella plene d'oli calent i posesim escixus d'aigu escixeria i seria com un volca que explota.
    Si a una pella plene d'oli calent i li tiresim un pual d'aigu treuria fum.Com hi ha volcans que explotennomes en fum,eso ho tindri que veure mb els volcans

    ResponElimina
  23. Sergi

    1QUESTIO:si remenam una botella que dins te gas,quant la obris sortira tot el gas,es caçi com un volca pero el volca treu lava i la botella treu gas.
    2QUESTIO:Si li tires una gota d'aigua a una paella plena d'oli calent esquitxara com si el volca estagues amb erupcio.Tires un poal ple d'aigua surtira fum i es com si el volca tragues fum com si estegues apunt d'arupsiunar de dava.

    ResponElimina
  24. camilo cuant mous una botella amb gas el gas se acomula fins que la botella no pot mes i esplota esactament com el volca

    cuan tens una paellera plena de oli si tiras un poquet de aigua freda fa fum i gual que el volca

    ResponElimina